Love at first sight! (περίπου)

Το Combatives το γνώρισα μέσω ενός καλού φίλου που το είχε ανακαλύψει κάπως και μου το πρότεινε.

Εγώ εκείνη την περίοδο έκανα άλλο σύστημα αυτοάμυνας και ήμουν πολύ διστακτικός στην αλλαγή. Ένιωθα περίεργα και κάπως σαν να προδίδω τον έως τότε δάσκαλο μου.

Το ως τότε σύστημα που ακολουθούσα επικεντρωνόταν στην γυμναστική και σε προκαθορισμένες ασκήσεις και συνδυασμούς κινήσεων. Ο   συν-ασκούμενος έχοντας και αυτός μπει στον ρόλο του ακολουθούσε τις κινήσεις και το σενάριο της άσκησης. Και τι ωραία που αισθανόμουν κάθε μέρα… Έβγαιναν όλα. Τα κατάφερνα όλα.

Κουβέντα στην κουβέντα με έπεισε να το δοκιμάσω και να παρακάμψω τις (κυρίως) ηθικές ενστάσεις που είχα.

Έχουμε όλοι ακούσει πως όταν κάτι είναι σωστό για εσένα θα το καταλάβεις αμέσως… Love at first sight!

Κάτι παρόμοιο ένοιωσα και εγώ με το σύστημα που λέγεται Combatives. Μπορεί όχι από την 1η προπόνηση αλλά υπήρχε κάτι στον Δάσκαλο που με μαγνήτισε. Φαίνεται αμέσως όταν κάποιος γνωρίζει την τέχνη του. Η μία προπόνηση έχουν πλέον γίνει πολλά χρόνια και αν μπορούσα να γυρίσω κάπως πίσω, θα έδινα μία μεγάλη χειραψία στον τότε νέο ασκούμενο εαυτό μου.

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό, τα τρία Α…

Αυτές τις λέξεις τις ακούω από την 1η μου προπόνηση και χαρακτηρίζουν όλο το ‘είναι’ του συστήματος. Όχι κομψά πράγματα, όχι Χόλιγουντ, όχι κινηματογραφικές φανφάρες, όχι μαδαφάκα-warriors αλλά, φίλε μου, σίγουρα αποτελεσματικά!!

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσεις την αλλαγή που συμβαίνει μέσα σου όταν καταλαβαίνεις πως δεν γνωρίζεις τίποτα τελικά ή πως έχει πλανηθεί. Δύσκολο πράγμα να το καταπιείς… Θέμα επιβίωσης και αυτό.

Έτσι λοιπόν, ύστερα από πολλές κουβέντες κατάλαβα πως υπάρχουν πολλά συστήματα εκεί έξω. Πολλές τεχνικές, κόλπα, τρικ και κινήσεις. Ακριβώς όπως και αυτά που μάθαινα εγώ. Ένα πράγμα όμως λείπει από όλα… ο ρεαλισμός. Όλα βγαίνουν όταν ο συνασκούμενος συνεργάζεται και μπαίνει στον ρόλο. Για να δούμε αν θα βγει όταν ο συνασκούμενος δεν θέλει. Μαγεία το αποτέλεσμα! Ξαφνικά εξαφανίζονται όλα τα κόλπα και οι τεχνικές από το παράθυρο…

Έχει έναν μαγικό τρόπο το Combatives να μεταμορφώνει τους ανθρώπους. Βγάζει από μέσα μας κάτι που κρυβόταν καιρό, κάτι που η κοινωνία το θάβει. Καταλαβαίνεις πως ΜΠΟΡΕΙΣ. Έχεις την δύναμη να κάνεις τα πάντα αρκεί να το πιστέψεις και να έχεις υπομονή. Και τι ηδονή είναι όταν όντως τα καταφέρνεις.

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, μάθημα που έχω λάβει από το Combatives είναι πως ‘μπορώ’. Όχι μόνο εγώ αλλά όλοι όσοι ήρθαν μετά από εμένα και είχαν όρεξη να μαθητεύσουν. Όλοι μπορούν και μπόρεσαν. Όλοι μεταμορφώθηκαν.

Γνωρίζεις πως αν κάτι συμβεί δεν θα είσαι παθητικός θεατής αλλά θα δράσεις με κάποιο τρόπο. Το πιστεύεις, διότι το σώμα σου το ξέρει, το έχει δοκιμάσει. Και αυτό φαίνεται προς τα έξω…

Η μεταμόρφωση, λοιπόν, που έχω προσωπικά παρατηρήσει είναι τεράστια και δεν την έχω νιώσει με κανένα άλλο σύστημα ή μαχητικό άθλημα.

Τα τρία πρώτα επίπεδα του Combatives, δηλαδή το Civilian Combatives, αρκούν για να μεταμορφώσουν έναν άνθρωπο από δέκτη σε πομπό. Να του διδάξουν ότι μπορεί να έχει τον έλεγχο σε καταστάσεις. Μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του. Ακούγονται απλές λέξεις αλλά είναι λέξεις που ακούω συνεχώς από τους νέους ασκούμενους. Και όλοι ξαφνιάζονται το ίδιο ευχάριστα όπως όταν εγώ είπα αυτές τις λέξεις για πρώτη φορά.

Προσκαλώ τους πάντες να έρθουν να δοκιμάσουν Combatives και να μάθουν τον εαυτό τους γιατί η αλήθεια κρύβεται πάντα στα άκρα… Όλοι μπορούν!

Μ.Ξ. 03.2023